Grupuri electrogene
Grupul electrogen este un echipament care generează şi furnizează energie electrică. Un motor termic alimentat cu benzină sau motorină pune în mişcare rotorul unui alternator care produce la bornele înfăşurărilor sale o tensiune electrică.
Domenii de aplicare
1. Regim de funcţionare continuă (prime)
Se aplică în cazuri unde nu există posibilitate de conectare la reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Aplicaţii: vilă particulară, cabană, casă de vacanţă şi clădiri izolate, utilaje, echipamente sau şantiere, evenimente de divertisment în concedii şi vacanţe, spectacole, concerte şi evenimente organizate în aer liber, pentru scopuri militare, etc.2. Regim de intervenţie (stand-by)
Ca sursă de alimentare auxiliară este utilizat în cazul căderii tensiunii din reţeaua principală de alimentare cu energie. În acest caz se alimentează prin grupul electrogen numai consumatorii vitali: pompe de incendiu, lifturi, iluminat de siguranţă, pompe de circulaţie, etc. Aplicaţii: bancă, spital, clădire publică, birou, magazin şi restaurant, hotel, mall, stadion, aeroport, staţie de carburanţi, site industrial, casă şi vilă privată, etc.Clasificare grupuri electrogene
Grupurile se pot clasifica în funcţie de:- regimul de utilizare (prime şi stand-by)
- putere (de la fracţiuni de kVA la mii de kVA)
- alimentarea şi caracteristicile motorului termic (pe benzină, motorină, răcire motor /lichid sau aer/, etc)
- parametrii electrici ai energiei furnizate (monofazate, trifazate, la 50 sau 60 Hz, construcţie alternator)
- mobilitatea echipamentului (fix, mobil pentru tractări lente sau rapide)
- gradul de insonorizare (cu sau fără carcasă de insonorizare, cu insonorizare specială)